Дрони вразили на ЗАЕС обладнання спостереження та військову техніку – МАГАТЕ

Джерело: пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ)

У неділю, 7 квітня, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв’язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

“Після отримання інформації від ЗАЕС (російської окупаційної адміністрації на Запорізькій АЕС – ред.) про атаки безпілотників, експерти МАГАТЕ, які знаходяться на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони підтвердили фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі на одній з шести реакторних будівель станції, де, як виявилося, було уражено обладнання для спостереження та зв’язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора”, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли представники МАГАТЕ, команда спостерігала залишки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції.

“На одному з них, за межами лабораторії, вони побачили плями крові поруч з пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує на щонайменше одну жертву“, – йдеться у заяві.

Експерти агентства також поінформували, що протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Крім того, команда МАГАТЕ чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

Фахівці МАГАТЕ не виявили “жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки”.

При цьому вони зазначили, що спостерігали незначні поверхневі обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці №6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

“Хоча пошкодження на енергоблоці №6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора”, – прокоментував генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він засудив будь-які атаки на атомну електростанцію та закликав військових, які приймають рішення, “утриматися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об’єктів”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…