РФ посилює фейки про атаки на ЗАЕС та маніпулює думкою МАГАТЕ – «Енергоатом»

Джерело: “Енергоатом”

В “Енергоатомі” заявили, що Кремль посилює фейки про атаки на Запорізьку АЕС та маніпулює думкою Міжнародного агентства з атомної енергії.

“Останнім часом Росія вивела власну пропаганду на новий рівень. Вона маніпулює думкою МАГАТЕ та світової спільноти, намагаючись звинуватити Україну в порушенні ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, яку росіяни захопили із застосуванням зброї”, – зазначили в “Енергоатомі”.

А також наголосили, що кремлівські брехливі заяви щодо нібито атак дронами з боку України є нічим іншим, як спробою приховати власні наміри здійснити теракт або приховати серйозні аварійні події, що вже сталися на станції.

Отже, першопричинами російського ІПСО є:

  • власне саме захоплення військовими РФ атомної станції;
  • перетворення її на військову базу;
  • недопуск представників МАГАТЕ на окремі обʼєкти станції;
  • ⁠недопуск кваліфікованого українського персоналу на робочі місця;
  • ⁠ігнорування ухвалених резолюцій.

В “Енергоатомі” пояснили, що єдиним шляхом недопущення ядерної та радіаційної аварії є виконання резолюції МАГАТЕ, виведення російських військових та військової техніки зі станції, передача ЗАЕС під контроль України – легітимному оператору “Енергоатому”, а також розмінування прилеглих територій.

“Захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й відвертим актом ядерного тероризму”, – резюмували у компанії.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.