У четвер відбудеться засідання Ради МАГАТЕ щодо вибухів поблизу Запорізької АЕС

Джерело: Reuters

Четверо дипломатів повідомили, що в четвер має відбутись позачергове засідання Ради МАГАТЕ, яке скликала Росія для обговорення вибухів поблизу Запорізької атомної електростанції.

Нагадаємо, що у неділю, 7 квітня, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв’язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Рада є вищим керівним органом МАГАТЕ, який збирається більше одного разу на рік. Росія скликала засідання і, ймовірно, знову звинуватить Україну в нещодавніх ударах безпілотників по Запоріжжю, але навряд чи це отримає широку підтримку з боку Ради, яка минулого місяця прийняла резолюцію, що закликає Росію вийти з ЗАЕС.

В “Енергоатомі” заявили, що Кремль посилює фейки про атаки на Запорізьку АЕС та маніпулює думкою МАГАТЕ. У відомстві також наголосили, що кремлівські брехливі заяви щодо нібито атак дронами з боку України є нічим іншим, як спробою приховати власні наміри здійснити теракт або приховати серйозні аварійні події, що вже сталися на станції.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.