Утома, напруження і надія – три емоції, які найчастіше помічають у собі українці

Джерело: дослідження Gradus Research та МОЗ України

За результатами опитування, проведеного на початку 2024 року у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя, 13% респондентів визначають свій ментальний стан як незадовільний.

Цей показник зріс, порівняно з 2023 р., на два відсоткових пункти (в. п.). Загалом 36% опитаних вважають свій ментальний стан задовільним, а 51% – оцінюють його на середньому рівні.

Більшість (77%) оцінює свій стан, спираючись на власні відчуття та переживання (цей показник зменшився, порівняно з 2023 р. на чотири в. п.).

Емоції, що найбільше переважають останнім часом

Три найпоширеніші емоції, які відзначають у себе опитані українці: втома (46%), напруження (44%) і надія (31%). Порівняно з 2023 роком, збільшилась кількість тих, хто переживає напруження, страх, гнів, роздратування, безсилля, розчарування та відчай, та зменшилась частка тих, хто відчуває надію.

77% переживали останнім часом стрес та сильну знервованість. Цей показник залишився незмінним, порівняно з попередньою хвилею дослідження. Основними причинами такого стану люди називають:

  • повномасштабну війну з Росією (72%),
  • фінансові труднощі (41%),
  • соціально-політичну ситуацію в країні (38%, показник зріс на 4 в. п.)
  • стан власного здоровʼя (30%),
  • стан здоровʼя близьких (25%),
  • робота, робочі питання (21%).

Кому психологічна допомога потрібна зараз найбільше

Відчували необхідність у психологічній допомозі впродовж останніх 6 місяців 40% респондентів. Натомість звернулися по таку допомогу 28% опитаних.

При цьому під час повномасштабної війни 3% людей відвідують психолога/психотерапевта регулярно; 8% – у разі виникнення проблеми або за необхідності; 40% – ніколи не відвідували психолога/психотерапевта, але не виключають такої можливості; 38% – ніколи не відвідували і не планують; 11% – не відповіли.

Наразі, на думку опитаних, найбільше потребують психологічної допомоги такі групи людей:

  • військові, що були залучені до бойових дій (47% – показник зменшився на 9 в. п.),
  • ті, хто втратили близьку людину внаслідок війни (36% – зменшився на 11 в. п.),
  • всі українці (29% – зріс на 14 в. п.),
  • цивільні з досвідом перебування в окупації (24%),
  • цивільні, що перебували поблизу або безпосередньо у зоні активних бойових дій (23%),
  • ті, чиї близькі перебувають у складі ЗСУ (23%).

Бар’єри звернення по психологічну допомогу

Українці не звертаються по допомогу фахівців найчастіше через те, що:

  • Не вважають свої проблеми достатніми для звернення (29%),
  • Були впевнені, що зможуть впоратися самостійно (25%),
  • Це дорого (23%),
  • Є ті, кому зараз це потрібніше (22%),
  • Не вважають, що це допоможе (20%).

Щоб впоратися із нервозністю або стресом, українці продовжують проводити час в інтернеті (39%), переглядати ТБ/фільми/серіали (34%) чи спілкуватися з друзями, сім’єю (32%).

У МОЗ нагадали, що відчуття тривоги та порушення сну – найчастіші скарги щодо ментального здоровʼя, з якими пацієнти зверталися до сімейного лікаря у 2023 році.

“Якщо відчуваєте такі або подібні симптоми, не ігноруйте їх, а звертайтеся до сімейного лікаря. Він надасть базові послуги у межах своєї компетенції, а за потреби скерує до вузького спеціаліста”, – закликали у МОЗ.

Наразі 10 255 лікарів “первинки” (сімейні лікарі, терапевти та педіатри) надають послуги з охорони ментального здоровʼя у 983 медзакладах, які підписали договір із НСЗУ на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Довідково. Третя хвиля дослідження Gradus Research “Психічне здоров’я та ставлення українців до психологічної допомоги під час війни: хвиля 3” проводилася у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя – ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”, який виконує організація “Пакт”.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.