Ізраїль очікує атаки з боку Ірану – Reuters

Джерело: Reuters

Ізраїль напружено очікує атаки з боку Ірану, після того, як Тегеран звинуватив Єрусалим у бомбардуванні свого посольства у Сирії.

За даними ЗМІ, Ізраїль очікував, що атака з боку Ірану чи його проксі сил відбудеться 12 квітня.

На тлі загрози низка країн світу – зокрема Індія, Франція, Польща та Росія – закликали своїх громадян утриматись від поїздок на Близький Схід. У США також повідомили, що загроза з боку Ірану – реальна.

Ізраїльські військові повідомили, що не давали жодних інструкції цивільним, однак закликали людей бути пильними.

“Помста прийде. Зараз прогнозується, що це буде дуже скоро, протягом кількох наступних днів”, – написала найбільша щоденна газета Ізраїлю Yedioth Ahronoth.

Попри те, що Ізраїль не взяв на себе відповідальність за удар по посольству Ірану, у Тегерані наголошують, що Ізраїль повинен відповісти за атаку.

Експерти вважають, що “Ірану буде важко не відповісти за атаку”, навіть якщо Тегеран не хоче ескалації конфлікту та втручання сил США.

12 квітня відбулась зустріч міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта і головнокомандувача армії генерала Герці Галеві з керівником Центрального командування США генералом Майклом Куріллою, який прибув з візитом, щоб узгодити можливу відповідь.

Увечері 12 квітня було виявлено близько 40 ракетних запусків з боку Лівану. Більшість ракет було перехоплено, а решта впали на відкритій території, не завдавши жодних наслідків.

Що передувало?

1 квітня літаки – імовірно, ізраїльські – розбомбили посольство Ірану у Сирії. у Тегерані заявили, що внаслідок бомбардування загинуло 7 їхніх військових радників, серед яких – троє старших командирів.

Після інциденту Іран заявив, що помститься за бомбардування свого посольства. Винуватцем називають Ізраїль, однак деякі експерти вважають, що Іран посилить атаки на США.

Згодом Іран повідомив, що звернувся до США з закликом “відійти у сторону”, оскільки Тегеран готує атаку по Ізраїлю.

США вважають, що атака Ірану по Ізраїлю є “неминучою” і може статись найближчими днями.

Президент США Джо Байден заявив, що Іран “рано чи пізно” нападе на Ізраїль й закликав не робити цього.

У Росії повідомили про початок перевірки боєготовності підрозділу, на озброєнні якого є міжконтинентальна балістична ракета “Ярс”, яка може нести кілька ядерних боєголовок.

Сергія Салаватова, якого у серпні призначили командиром 107-го окремого батальйону ТрО, тимчасово відсторонили від посади після журналістського розслідування про його зв’язки з так званою “ДНР”.

Уночі 18 жовтня російські окупаційні війська масовано атакували Україну безпілотниками, загалом випустивши 135 БпЛА.

Гаррі Стайлс, Найл Хоран, Зейн Малік та Луї Томлінсон опублікували спільну заяву у зв’язку зі смертю свого колишнього колеги по гурту One Direction Ліама Пейна.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.