Рідкісний примірник казок братів Грімм продали на аукціоні за €215 тисяч

Джерело: DW

У Кельні на аукціоні Venator & Hanstein продали рідкісний примірник першого видання “Дитячих та сімейних казок” братів Грімм за 215 тисяч євро.

Стартова ціна лота, вказана на сайті, – 100 тисяч євро.

За інформацією аукціонного будинку, це найвища ціна, яка коли-небудь була отримана за рідкісний екземпляр. В описі до лоту зазначено, що це двотомне видання “Дитячих та сімейних казок” (“Kinder- und Hausmärchen”).

Фото: Zucchi Uwe/dpa/picture alliance

Це збірка казок, зібраних та літературно оброблених німецькими казкарями Якобом та Вільгельмом Грімм. Казки вперше вийшли окремою книгою під назвою “Дитячі та сімейні казки, зібрані братами Грімм”, вони видавалися в 1812-1815 роках, а перший том було видано на Різдво 1812 року. Їх загальний тираж становив 700 примірників.

Як йдеться в описі лота, багато екземплярів було пошкоджено. Екземпляр, який був виставлений на аукціоні, зберігся повністю, що є великою рідкістю. Хоча, як уточнюється, краї та кути злегка потерті, є легкі потертості та сліди зношеності від часу. На п’ятьох сторінках також невеликі прогалини – відсутні деталі у нижньому білому полі.

Шістнадцять авторських екземплярів цієї книги з позначками, коментарями та доповненнями братів Грімм у 2005 році було оголошено ЮНЕСКО документальною спадщиною людства.

Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань розпочати кримінальне провадження щодо втручання в діяльність судді Кропивницького апеляційного суду Ірини Олексієнко.

Квадробери – це сучасне молодіжне захоплення, яке поєднує елементи фізичної активності та рольового наслідування тварин. Відтак люди, імітуючи поведінку тварин, носять маски, накладні хвости та пересуваються на чотирьох. Цей тренд зародився в Японії й швидко поширився світом, досягнувши і України.

Очільник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що ООН “закриває очі на ексцеси”, допущені українськими військовими у Курській області.

За повідомленням ЗМІ, Іран став посередником у триваючих таємних перемовинах між Росією та єменськими хуситами про постачання протикорабельних ракет.

В ISW зреагували на повідомлення про те, що війська РФ увійшли на околиці Вугледара (Донецька область) та проаналізували, як це вплине на подальший хід війни.