Виробничі можливості оборонної промисловості втричі перевищують нинішній бюджет

Джерело: interfax-Україна

Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомив, що на 2024 рік у своєму розпорядженні Україна має $6 млрд на закупівлю озброєння. Натомість виробничі можливості української оборонної промисловості утричі вищі за такий бюджет.

Камишін пояснив, що весь бюджет оборони на 2024 рік становить близько $40 млрд. Зокрема з цієї суми близько $30 млрд це зарплати і виплати військовослужбовцям. А з вирахуванням витрат на ПММ і форму, на купівлю озброєнь залишається $6 млрд.

Це та сума, яку ми сьогодні маємо в контрактах для наших виробників, насамперед українських, і це дуже мало, оскільки наші виробничі можливості втричі більші, — зазначив міністр.

Він зауважив, що нині Україна веде переговори з партнерами стосовно купівлі виробів української військової промисловості з передачею озброєння Силам оборони.

Станом на сьогодні Україна готова закривати низку позицій в оборонних потребах власним виробництвом. Зокрема мовиться про бронетехніку, всі види (наземні, літальні, морські) безпілотні системи, артилерійські системи.

Раніше стало відомо, що українські збройові заводи зіштовхуються з низкою проблем — від того, що не встигають за мінливими потребами командирів на полі бою, до власної вразливості перед ударами далекобійних російських ракет. Також з початку війни уряд намагався стати більш ефективним, зокрема, зробивши процес укладання контрактів більш прозорим. Та посадовці кажуть, що країна має пройти довгий шлях.

Водночас попри виклики, однією з історій успіху є українська індустрія безпілотних літальних апаратів. зазначається, що морські дрони українського виробництва виявилися ефективною зброєю проти російського флоту у Чорному морі.

За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації, нині в Україні функціонують близько 200 компаній, які займаються розробкою безпілотників, і обсяги виробництва стрімко зросли. За його твердження, у грудні здійснено у 50 разів більше постачань, ніж роком раніше.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…