Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Джерело: Мінстратегпром

16 квітня Королівство Данія оголосило про виділення 200 млн данських крон ($28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.

Ці кошти передбачено в межах нового пакету допомоги Україні. Загалом виділено приблизно 2,2 мільярда данських крон (близько 295 млн євро).

Це перше й поки що безпрецедентне рішення – коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються в українських виробників за кошти іншої держави. 

Таке рішення – надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки. Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету.

“Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, наявних в країні – бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту”, – пояснив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Оптимальний вихід з цієї ситуації – переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це в Україні.

“Так народився проєкт “ZBROYARI: Manufacturing Freedom”. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір – не по людях, а по цілих націях. Його мета – зібрати $10 млрд на виробництво української зброї в цьому році. Сьогодні ми маємо перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн – і ми неймовірно вдячні данському уряду і данському народу за лідерство”, – повідомив Олександр Камишін.

За його словами, над цим рішенням працювала величезна команда в Україні та Данії.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.