Україна цього місяця вперше виготовить одразу десять САУ «Богдана» — Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський/Telegram

18 квітня президент Володимир Зеленський оприлюднив щоденний звіт стосовно безпекової ситуації в Україні, повідомивши про здобутки українського ОПК.

Зеленський поінформував, що частка власного виробництва зростає. Запевнив, що держава укладає з нашими підприємствами серйозні, тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей і залучати інвестиції.

Вже цього місяця наша промисловість уперше видає 10 “Богдан”, у травні й далі – ще більше, — заявив глава держави.

Він також зауважив про доповідь Головкома Олександра Сирського щодо нинішньої ситуації на полі бою та результатів удару по російських об’єктах у Криму. Наразі українська сторона очікує остаточних даних, однак додав, що вже зрозуміло, що росіяни зазнали “болісних втрат”.

Раніше міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомив, що на 2024 рік у своєму розпорядженні Україна має $6 млрд на закупівлю озброєння. Натомість виробничі можливості української оборонної промисловості утричі вищі за такий бюджет.

Камишін пояснив, що весь бюджет оборони на 2024 рік становить близько $40 млрд. Зокрема з цієї суми близько $30 млрд це зарплати і виплати військовослужбовцям. А з вирахуванням витрат на ПММ і форму, на купівлю озброєнь залишається $6 млрд.

Також стало відомо, що українські збройові заводи зіштовхуються з низкою проблем — від того, що не встигають за мінливими потребами командирів на полі бою, до власної вразливості перед ударами далекобійних російських ракет. Також з початку війни уряд намагався стати більш ефективним, зокрема, зробивши процес укладання контрактів більш прозорим. Та посадовці кажуть, що країна має пройти довгий шлях.

Водночас попри виклики, однією з історій успіху є українська індустрія безпілотних літальних апаратів. зазначається, що морські дрони українського виробництва виявилися ефективною зброєю проти російського флоту у Чорному морі.

За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації, нині в Україні функціонують близько 200 компаній, які займаються розробкою безпілотників, і обсяги виробництва стрімко зросли. За його твердження, у грудні здійснено у 50 разів більше постачань, ніж роком раніше.

Довідка. САУ “Богдана” — українська колісна 155-мм самохідна артилерійська установка, яка стала першою українською САУ, розробленою під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм. У 2022 році гаубиця отримала бойове хрещення у битві за острів Зміїний. У 2023 році офіційно прийнята на озброєння Збройних сил України.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.