«Одесі стане легше»: Буданов про наслідки збиття російського бомбардувальника Ту-22МЗ

Джерело: Кирило Буданов в інтерв’ю для ВВС

Очільник ГУР МОУ Кирило Буданов прокоментував знищення Україною російського бомбардувальника Ту-22МЗ 19 квітня.

За його словами, підготовка до цієї операції тривала довго.

“Я не хотів би, чесно кажучи, розкривати це все. Можу єдине сказати – літак був вражений на відстані 308 кілометрів, достатньо далеко. Скажімо так, плідна і довга робота дає про себе знати. Це той же, як-то кажуть, прийом і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50”, – зазначив керівник розвідки.

Буданов також наголосив, що це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні, утім, попередив, що в запасі росіян такі ще налічуються.

“І цілком зрозуміло, що Одесі буде трошки легше зараз, тому що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту. Тому що ракета дуже швидка, потужна і особливо ніхто не міг перехопити. Це ще радянська розробка. Але в той же час точність не така вже велика і більшу кількість, скажімо так, цивільних будівель знищили саме ці ракети”, – пояснив він.

Очільник ГУР МОУ додав, що тепер росіяни “будуть шукати нові рубежі”.

“А в напрямку Одеси, в принципі, інших рубежів нема. Будуть застосовувати тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря. Х-22, я сподіваюся, більше не побачать”, – уточнив він.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.