Росія наклала вето на резолюцію ООН про запобігання гонці космічних озброєнь

Джерело: Sky News

Росія наклала вето в Раді Безпеки ООН на резолюцію США, яка закликає країни не допустити гонки озброєнь у космосі.

Після голосування в Раді Безпеки США припустили, що Росія “напевно щось приховує”, звинувативши Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї космічного базування.

Росія заперечує ці звинувачення.

За резолюцію було 13 голосів, Китай утримався, а Росія наклала вето.

Резолюція ООН закликала держави “активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору та запобігання гонці озброєнь у космічному просторі”.

Довідково: 24 квітня Росія та США протистояли в ООН щодо ядерної зброї в космосі, після чого мало відбутись голосування за резолюцію, яка закликає країни запобігти новій гонці озброєнь.

Деякі дипломати очікували, що Росія заблокує резолюцію, розроблену США після того, як Вашингтон звинуватив Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї для запуску в космос.

Росія заперечує, що має такі плани, а Володимир Путін заявив, що він проти розміщення ядерної зброї в космосі.

Текст резолюції підтверджує зобов’язання держав дотримуватися Договору про космос і закликає країни “активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору та запобігання гонці озброєнь у космосі”.

Договір про космос 1967 року, який підписали як Росія, так і США, забороняє країнам розміщувати “на орбіті навколо Землі будь-які об’єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.