До України прибув державний секретар США Ентоні Блінкен

Джерело: Ентоні Блінкен та Reuters

Вранці 14 травня до української столиці з неоголошеним візитом прибув держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

Спершу про візит Блінкена повідомило агенство Reuters. У ЗМІ зауважили, що мета його візиту – продемонстрували солідарність США з Україною на тлі російських атак Харківщини.

Згодом і сам Блінкен обліковував фото з залізничного вокзалу у Києві.

“Сьогодні я повернувся до Києва, щоб продемонструвати нашу непохитну підтримку України, яка захищає свою свободу від російської агресії”, – написав він.

Один з американських посадовців повідомив Reuters, що Блінкен прагне “надіслати потужний сигнал заспокоєння українцям, які, очевидно, перебувають у дуже важкій хвилині”.

“Місія міністра полягає насправді у тому, щоб поговорити про те, як наша додаткова допомога буде здійснюватися так, щоб допомогти зміцнити їхній захист (і) дати їм змогу все більше відбирати ініціативу на полі бою”, — додав посадовець.

Він зауважив, що зброя, яку президент США Джо Байден схвалив 24 квітня, вже отримали українські сили.

Посадовець також додав, що Блінкен зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським та іншими посадовцями і запевнить їх у постійній підтримці США.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Наступ України на Курську область здивував союзників швидким успіхом, спростувавши думку про глухий кут у війні та поставивши під сумнів обіцянки Путіна захищати російську територію. Однак через місяць західні офіційні особи досі не розуміють кінцевої мети Києва щодо 1 300 кв. км, які він контролює. Деякі побоюються, що Україна може втратити ці території, якщо Росія розпочне масштабний контрнаступ.

За даними ЗМІ, українські військові почали контратаки під Покровськом на Донеччині, де російські окупаційні війська невпинно наступали упродовж кількох місяців.

Міністерство оборони США в п’ятницю, 6 вересня, оголосило про новий пакет допомоги Україні вартістю 250 мільйонів доларів в рамках програми президентських повноважень (PDA).

У Павлограді на Дніпропетровщині до 50 зросла кількість постраждалих внаслідок ранкового обстрілу РФ. Ворог вдарив по місту кількома балістичними ракетами.