Замах на Фіцо: словацькому письменнику може загрожувати довічне ув’язнення

Джерело: Dennik N

Поліція Словаччини висунула обвинувачення нападнику на прем’єр-міністра Роберта Фіцо у спробі умисного вбивства з помсти щодо особи, яку охороняли. Письменника Юрая Цинтулу чекає позбавлення волі на строк від 25 років до довічного ув’язнення.

Факт вчинення нападу з мотивів помсти та спрямованого проти конституційного чиновника, як особи, що мала охорону, розглядатиметься як обтяжуюча обставина. Це може вплинути на остаточне рішення щодо покарання за скоєний злочин.

Нині письменник перебуває у поліцейській камері Національного кримінального агентства в Нітрі.

Попередньо, нападником може бути 71-річний словацький письменник та активіст. Його затримали на місці злочину. На відео, розповсюджених у соцмережах, затриманий каже, що не згоден з політикою влади Словаччини та її ставленням до державних ЗМІ.

Напад на Фіцо стався вдень 15 травня, коли у парламенті почались обговорення пропозиції уряду про ліквідацію суспільного мовника Словаччини RTVS.

Станом на ранок 16 травня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо перебував у критичному, але стабільному стані після того, як його намагалися застрелити.

У Росії потрібно зробити кримінальними такі дії, як наведення порчі і привороту, заявив депутат держдуми РФ від “Единой России” Олександр Спірідонов. Він вважає, що ці ритуали справді можуть вплинути на людину, щодо якої вони відбуваються, тому їх можна розглядати як замах на життя та здоров’я.

Речник ОУВ “Таврія” полковник Владислав Волошин поінформував, що на Півдні російські війська застосовують тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення, переважно без допомоги важкої техніки.

Студія Marvel показала трейлер майбутнього фільму “Громовержці”, який менш ніж за добу зібрав понад 10 мільйонів переглядів.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.

Американський актор Кіану Рівз, зокрема відомий ролями у фільмах “Швидкість” та “Матриця”, вперше дебютував у професійних автоперегонах на легендарному треку в Індіанаполісі. Попри те, що актор зійшов із траси після виходу з дев’ятого повороту, він зумів продовжити гонку.