Закон про мобілізацію заборонить юрособам переміщати транспорт за межі області реєстрації

Джерело: Ярослав Железняк/Telegram

Народний депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк заявив, що новий мобілізаційний закон заборонить юридичним особам переміщати транспортні засоби, які стоять на військовому обліку, не тільки за кордон, але і за межі області реєстрації.

Фото: Железняк

“Ви памʼятаєте, я під час розгляду піднімав буквально декілька правок, які стосувалися транспортних засобів бізнесу, які стоять на військовому обліку. Я просив прибрати обмеження пересування тільки між суміжними областями. Але тоді вночі звичайно можливості змінити норму та прийняти правку не було – і версію ви можете читати зараз у скриншоті з закону”, – зазначив нардеп.

За його словами, як саме ця норма буде працювати, повинен визначити Кабмін.

Железняк розповів, що скоро відбудеться засідання уряду, під час якого і буде розглянуто постанову з цього питання. При цьому нардеп зазначив, що вже бачив проєкт цієї постанови.

“Не хочу розганяти зраду (може така постанова була змінена), але в тому документі, що я бачив – на військовому обліку повинні стояти всі транспортні засоби бізнесу. Включаючи легкові. І тоді вийде, що Постановою з 18 травня заборонять юридичним особам переміщати транспортні засоби, які стоять на військовому обліку (а це всі, окрім мотоциклів) не тільки за кордон, але і за межі області реєстрації (крім суміжних областей). Ще раз всім”, – наголосив він.

Зокрема під нові правила підпадатимуть служби доставки, перевізники, пошта, які повинні будуть працювати шляхом перевантаження на межах областей. Імпорт чи експорт – тільки на іноземному транспорті, йдеться в повідомленні.

“Ще раз, поки рішення не прийнято – то напишу дипломатично, це ризик, що фактично це майжк зупинить роботу дуже багатьох бізнесів в країні. Не вірю, що хтось це міг ставити собі за мету, тому прошу Кабмін виправити постанову перед її прийняттям”, – зауважив нардеп.

Железняк додав, що з тексту проєкту постанови, яку він бачив, виходить так, що поняття транспортного засобу, який “призначений” і який “може бути призначений” для доукомплектування, “розмивається”.

“Така здавалося б невелика різниця може призвести до того, що всі транспортні засоби юросіб не зможуть виїхати ні за кордон, ні в іншу несуміжну область”, – резюмував він.

Речник ОУВ “Таврія” полковник Владислав Волошин поінформував, що на Півдні російські війська застосовують тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення, переважно без допомоги важкої техніки.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.

Офіцер 15 бригади оперативного призначення “Кара-Даг” НГУ Віталій Міловідов відзначив, що на Покровському напрямку вже протягом тижня ворог знову вдається до застосування броньованої техніки.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.