Польща готова до розміщення ядерної зброї НАТО – Дуда

Джерело: Анджей Дуда в інтерв’ю tvp.info

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї, однак, зауважив, що рішень ще немає.

Як пояснив Дуда, на сьогодні РФ є найбільшою загрозою не тільки для Польщі, натомість — усій Європі.

Ми вже давно попереджаємо про серйозні ризики, пов’язані з діяльністю РФ,— наголосив глава Польщі.

І додав, що саме через реальну загрозу з боку РФ Польща змушена витрачати 4% ВВП на оборону країни.

30 квітня заступник міністра національної оборони Польщі Павло Залевський повідомив, що країна зробила офіційний запит стосовно розміщення ядерного озброєння НАТО. Він уточнив, що мовиться про заявку Польщі на участь у програмі Nuclear sharing. Раніше до неї вже приєдналися Німеччина, Бельгія та Італія.

Водночас у разі розміщення, рішення щодо застосування ядерного озброєння ухвалюватимуть у США.

Зауважимо, Анджей Дуда запросив прем’єр-міністра Дональда Туска на зустріч 1 травня щодо питання розміщення ядерної зброї у Польщі за програмою НАТО Nuclear Sharing.

Раніше Туск прокоментував, що ідея Дуди є “масштабною та серйозною”, тому додав, що йому потрібно знати “всі обставини, які спонукали президента зробити відповідну заяву”.

Згодом, в РФ заявили, що Польща грає у “дуже небезпечну гру”, розглядаючи можливість розміщення ядерної зброї США на своїй території.

  • Нещодавно у Генштабі Збройних сил Польщі поінформували, що польські пілоти відпрацювали посадку бойових літаків на дорозі поблизу кордону з РФ.
  • Раніше у Міноборони Польщі повідомили про дислокування нової військової частини в місті Чарна-Білостоцька, що за 30 км від кордону з РБ.
  • Також глава Міноборони Польщі не виключив нападу Росії на країни НАТО, у разі, якщо Україна не зможе розбити війська РФ.
  • Раніше в РФ прокоментували можливе розміщення ядерного озброєння на території Фінляндії, заявивши, що Москва “не залишить без відповіді” такий крок.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.