Морські леви кусають людей. За словами спеціалістів, вони отруїлися токсичними водоростями

Приблизно місяць тому дослідники знали про проблему, коли сотні морських левів почали спливати на пляжі Південної Каліфорнії. Сильні, але зазвичай неагресивні морські ссавці раптом почали кусати людей, які до них наближалися.

Щоб зрозуміти їх поведінку, дослідники звернули увагу на харчовий ланцюг. Дрібні риби, такі як анчоуси та планктон, ймовірно, харчувалися токсичними водоростями, які цвіли в Тихому океані. Більші ссавці, включаючи морських левів і дельфінів, потім їли рибу і токсичні водорості, які вони носили, виявили дослідники.

Не знаючи, морські ссавці ковтали домоїнову кислоту — нейротоксин, який виробляється з цвітінням водоростей. В екосистемі найбільше постраждали морські леви, які страждали від судом, пошкодження мозку, зневоднення та м’язових спазмів, коли сотні почали вмирати.

За словами дослідників, у хворих тварин погіршилося самопочуття, через що вони нападали на людей і їхніх домашніх тварин, які гуляли на пляжі.

«Коли вони починають відчувати себе хворими або зовсім недієздатними, це справді викликає стрес для диких тварин, тому що вони є здобиччю, — сказала Мішель Берман Ковалевскі, засновниця некомерційного відділу дослідження китоподібних Нормандських островів у Санта-Барбарі, Каліфорнія. — Тож якщо вони не вміють плавати, якщо вони не можуть уникнути перешкод, якщо вони не можуть уникнути хижаків… це справді страшно для дикої тварини».

Принаймні 500 морських левів і 100 дельфінів захворіли через водорості на пляжах у районах Лос-Анджелеса та Сан-Дієго, повідомили представники охорони дикої природи. І щонайменше два десятки пляжників повідомили про укуси.

Шкідливе цвітіння водоростей — швидке зростання кількості токсичних водоростей — відбувається майже щороку та спричиняє загибель десятків морських ссавців у Каліфорнії, включно з особливо смертельними випадками минулого та 2015 року. Ковалевський сказав, що лише «ідеальний шторм» великої кількості водоростей і тварин, які їдять певну рибу, може спричинити спалах, подібний до цього літа. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, зміна клімату та забруднення також можуть спричинити шкідливе цвітіння водоростей.

В Україні триває 956-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 660 тисяч осіб.

У ніч на 6 жовтня російські війська атакували Україну ударними БпЛА та ракетами різних типів. Загалом Сили оборони збили на території України 56 ворожих безпілотників та дві російські ракети.

На кінофестивалі EnergaCamerimage у Торуні, Польща, відбудеться світова прем’єра фільму “Іржа”, під час зйомок якого 3 роки тому Алек Болдвін смертельно поранив українську операторку Галину Гатчінс.

Поліція затримала у суботу, 5 жовтня, у Брюсселі шведську активістку Грету Тунберг після того, як вона разом із групою інших протестувальників заблокувала перехрестя.

Український блогер Ніколас Карма заявив про напад на нього під час зйомок у Полтаві 5 жовтня. За його словами, на тлі конфлікту невідомий приставив до його шиї пістолет.