Готував удари по енергоінфраструктурі України: агента ГРУ РФ засудили до 15 років тюрми

Джерело: СБУ

Громадянина Білорусі, який за завданням російської воєнної розвідки (більш відомої як ГРУ) приїхав в Україну для коригування ударів по енергетичній інфраструктурі, засудили до 15 років ув’язнення.

СБУ затримала фігуранта у січні 2024 року, коли він намагався закріпити GPS-трекери на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію.

За сигналами “маячків” російські окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

Встановлено, що з 2014 до 2017 року іноземець перебував у складі терористичних угруповань “Л/ДНР” і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України.

На початку повномасштабного вторгнення РФ бойовик вступив до російської приватної військової компанії “Вагнер”, у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.

Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з воєнної розвідки РФ щодо підготовки диверсій на прикордонній території України.

Після прибуття на Рівненщину із Білорусі його затримала СБУ.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна. Його визнано винним за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 113 (диверсія); ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.

Окупанти в суботу, 28 вересня, завдали авіаудару по Слатиному Харківської області. Загинули троє людей, ще щонайменше троє поранених.