Сьогодні в Україні відзначають День морської піхоти

Джерело: Букви

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначається День морської піхоти – професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України.

Фото: 36-а ОБРМП

Вперше День морських піхотинців відзначили 16 листопада 2014 року й свято було пов’язане з датою затвердження Присяги морського піхотинця у 1993 році.

Однак у 2018 році 23 травня стало офіційною датою Дня морської піхоти України, згідно з Указом Президента № 145/2018. Цю дату обрали не випадково, адже саме 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав указ про формування бригади морської піхоти у складі трьох полків.

У 2014 році морські піхотинці відіграли важливу роль у захисті Севастополя та інших українських міст Криму від російської агресії.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну морські піхотинці захищають країну, зокрема відзначились мужньою обороною острова Зміїного. 

Фото: 36-а ОБРМП

У березні 2022 року взяли участь у звільненні Херсона від російських окупантів. Протягом декількох місяців мужньо обороняли Маріуполь від російських загарбників.

  • Щорічно 23 травня в Україні відзначають День Героїв – борців за самостійну соборну Українську державу, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.