ЗСУ зупинили війська РФ на Харківському напрямку та пішли у контрнаступ – Генштаб

Джерело: представник Генштабу ЗСУ Ігор Прохоренко на брифінгу в Медіацентрі Україна в Києві.

Українські захисники зупинили просування військ РФ на Харківському напрямку та почали контрнаступальні дії.

За даними Прохоренка, ситуація на фронті важка. На цей час основні дії відбуваються у Донецькій та Харківській областях.

“Що стосується Харківського напрямку – противник веде наступальні операції з метою створення буферної зони. Наразі ворога зупинено, ситуація контрольована, проводяться контрнаступальні дії”, – повідомив полковник.

Російські військові здійснюють наступальні дії у східній частині Харківщини з метою обійти Куп’янськ, проте успіху не мають.

Загалом виснажливі бої тривають фактично уздовж всієї лінії фронту. Українські воїни завдають ворогу втрат, атакуючи противника артилерією, безпілотниками та авіацією.

“На Сумщині й Чернігівщині ситуація контрольована. Ворог накопичує війська на території РФ, щодня завдає по прикордонних населених пунктах авіаційних та артилерійських ударів, застосовує БпЛА. Намагається знищити об’єкти критичної інфраструктури, атакує ракетами та “шахедами””, – зауважив Прохоренко.

Однак Сили оборони знають про плани ворога та роблять все, щоб їх зірвати. Вживаються заходи з виділення резервів та засобів вогневого ураження з метою перехоплення ініціативи на полі бою.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.