«Не купуйтесь на казки Кремля» про мир, – МЗС Чехії про обстріл Харкова

Джерело: Ян Ліпавський/X

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський прокоментував сьогоднішні обстріли росіянами Харкова, заявивши, що не варто вірити “казкам Кремля” про готовність до мирних переговорів.

Міністр зауважив, що в п’ятницю, 24 травня, президент РФ Володимир Путін заявив про нібито готовність до перемовин про припинення війни, а вже наступного дня російські війська атакували будівельний гіпермаркет Харкова, внаслідок чого загинули чотири людини та ще 40 поранених.

“П’ятниця. Кремлівський цар нібито сигналізує, що хоче миру. Субота – бомбардування гіпермаркету, повного цивільних. Не купуйтесь на казки Кремля”, – написав він.

Він додав, що на зустрічі міністрів НАТО в Празі проситиме колег посилити підтримку “стримування російського імперіалізму”.

Раніше помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн також прокоментував заяви Путіна про нібито готовність до перемовин.

“Ми не бачимо, що президент Путін зараз зацікавлений у мирі. Ми завжди зацікавлені в тому, щоб, коли Україна готова до миру, вона була здатна зробити це на умовах, які є успішними для України”, — сказав він.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.