Золоту пальмову гілку Канн виграв американець Шон Бейкер з фільмом «Анора»

Джерело: Le Figaro

Журі 77-го Каннського фестивалю цього року обрало переможцем американського режисера Шона Бейкера, який отримав “Золоту пальмову гілку” за стрічку “Анора”.

“Ми повинні знімати фільми, щоб їх можна було випускати в кінотеатрах”, – зазначив режисер після отримання нагороди.

Картина “Анора” розповідає про історію дружби між дівчиною за викликом і сином російського олігарха. Сюжет розгортається в розкішних маєтках, що належать росіянам.

Водночас Гран-прі отримала індійська режисерка Паял Кападіа за фільм “Все, що ми уявляємо як світло”.

Приз журі отримав фільм Жака Одіара “Емілія Перес”, а одразу чотири акторки – Адріана Паз, Зої Салдана, Карла Софія Гаскон і Селена Гомес – отримали нагороду за найкращу жіночу роль у цій же картині.

Спеціальними призом журі цього року нагородили Мохаммада Расулофа, іранського режисера, що втік зі своєї країни через переслідування ісламістів. Він представляв фільм “Насіння дикого інжиру”.

“Ненормально залишатися нормальним, коли тисячі дітей гинуть уві сні під бомбами. Або коли жінки втрачають очі, руки, ноги, життя за елементарні свободи”, – заявила членкиня журі, режисерка Надін Лабакі, вручаючи нагороду іранцю, згадавши про події в Газі та Ірані.

Журі Каннського фестивалю цьогоріч очолювала американська режисерка Ґрета Ґервіґ, а ведучою вечора була французька акторка Камій Коттен.

Компанія Rheinmetall передала Збройним силам України 20 бойових машин піхоти Marder. Їх планували доставити наприкінці третього кварталу 2024 року (у вересні).

Представники ЛГБТК+ зазвичай називають людину, з якою вони у стосунках “партнером”. Зараз цей гендерно-нейтральний термін почали частіше використовувати й гетеросексуальні пари.

Президент України Володимир Зеленський вислухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. За підсумком зустрічі він розповів, що солдатів з КНДР застосують в боях найближчими днями.

Наразі в Рівненській області тривають перевірки у медико-соціальних експертних комісіях. Сім керівників звільнили.

Республіканці у Конгресі розробляють програму для Дональда Трампа на перші 100 днів його президентства у випадку перемоги на виборах.