Російські експерти допомагають Північній Кореї у розробці супутника-шпигуна — ЗМІ

Джерело: Bloomberg

Велика кількість російських експертів вирушила до Північної Кореї для допомоги у розробці її супутника-шпигуна, стверджує південнокорейське інформаційне агентство Yonhap. Ця співпраця стала можливою після зустрічі президента Росії Володимира Путіна з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у вересні.

Під час зустрічі Путін пообіцяв допомогти Пхеньяну з його космічною програмою.

Відтоді Північна Корея провела численні випробування ракетних двигунів, які, ймовірно, відповідають вимогам російських техніків, сказав неназваний високопосадовець оборонного відомства. Кількість російських експертів, що взяли участь, і точні дати їхнього візиту залишаються невідомими.

Представники Міністерства оборони Південної Кореї не були доступні для коментарів щодо звіту. Хоча Сеул вважає, що будь-який північнокорейський супутник буде в кращому випадку рудиментарним — така технологія може допомогти режиму Кіма у його націленні, оскільки він посилить свою здатність завдати ядерного удару.

Північна Корея може запустити шпигунський супутник вже цього місяця, повідомляє японська телевізійна мережа FNN з посиланням на неназваних офіційних осіб японського уряду. Минулого тижня японські та південнокорейські ЗМІ повідомили про виявлення у північнокорейському космічному центрі ознак підготовки до запуску супутника. Зокрема, на місці запуску було помічено обладнання, яке використовується для вимірювання та оцінки траєкторії космічної ракети.

Північна Корея востаннє запускала ракету в листопаді, намагаючись вивести на орбіту супутник-розвідник після двох невдалих спроб на початку того ж року. Пхеньян пообіцяв запустити ще три супутники-шпигуни цього року.

США, Південна Корея та інші країни звинувачують Північну Корею у наданні Росії великої кількості артилерійських снарядів та ядерних балістичних ракет малої дальності для використання у війні проти України. Натомість Росія постачає Північну Корею продовольством, сировиною та деталями, які використовуються у виробництві зброї. Міністр оборони Південної Кореї Шін Вонсік заявив, що обидві країни заперечують ці звинувачення.

7 липня українська спортсменка Ярослава Магучіх оновила світовий рекорд зі стрибків у висоту, вперше у світі підкоривши висоту у 2.10 метри на етапі Діамантової ліги у Парижі.

Народна депутатка, журналістка Вікторія Сюмар розповіла про те, що її здивувало у процесі організації виборів у Великій Британії. Медіаекспертка виокремила три ключові відмінності.

У НЕК “Укренерго” поінформували про графіки відключення на 8 липня. Так, через зростання споживання електроенергії на тлі спеки, заходи обмеження діятимуть протягом всієї доби.

В іспанській Барселоні відбулася велика акція протесту проти масового туризму та його згубного впливу на місто. Під гаслом “Досить! Обмежмо туризм” близько 2800 осіб пройшли маршем вздовж набережної, закликаючи до нової економічної моделі. Вони закликають б зменшила кількість туристів, що приїжджають до міста щороку.

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що у Харківській області прикордонники облаштують додаткові спостережні пункти, це допоможе ефективніше боротися з російськими диверсантами.