Міністри культури країн Центральної Європи закликали створити фонд захисту української спадщини

Джерело: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України

Міністри культури країн Центральної Європи планують створити Міжнародний фонд охорони культурної спадщини України під егідою ЮНЕСКО.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, на запрошення Науріса Пунтуліса, міністра культури Латвійської Республіки,  разом з Пйотром Глінським, віце-прем’єр-міністром, міністром культури та національної спадщини Республіки Польща, Сімонасом Кайрисом, міністром культури Литовської Республіки, Хейді Пургою, міністеркою культури Естонської Республіки, а також Ернесто Оттоне, заступником генерального директора ЮНЕСКО з питань культури, взяв участь у круглому столі, після якого підписали Спільну декларацію щодо посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва.

Окрім цього, глави відомств також закликали Європейську комісію та країни-члени активізуватися для України, створивши спеціальний окремий фонд для захисту української спадщини.

Глінський наголосив, що необхідно тиснути на інші країни, аби вони підтримували українську культуру. Після початку повномасштабного російського вторгнення, польська сторона підтримала 111 закладів культури в Україні.

Через російську агресію в Україні постраждали 1582 об’єкти культурної інфраструктури. Загалом пошкоджено понад 600 пам’яток культурної спадщини, а серед них майже третина знищена. Зокрема, у ніч на 6 липня відбулася одна з наймасштабніших атак на Львів, внаслідок якої постраждав архітектурний пам’ятник місцевого значення, розташований в буферній зоні Світової спадщини ЮНЕСКО “Львів: ансамбль історичного центру”.

Особливо серйозні наслідки виникли після руйнування росіянами дамби Каховської ГЕС. Це стало найбільшою екологічною та гуманітарною трагедією для України, та створило нові загрози для сектору культури країни. Багато пам’яток історії, архітектури та містобудування були повністю або частково підтоплені.

Зауважується, що Мінкульт спільно з громадським сектором активно працює над інвентаризацією нематеріальної культурної спадщини та її включенням до Списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

  • 30 червня уряд створив Координаційний центр зі збереження культурної спадщини на територіях, що зазнали збитків внаслідок руйнування російськими окупантами дамби Каховської ГЕС.
  • Шведська екоактивістка Грета Тунберг під час свого візиту до Києва розкритикувала реакцію світу на екоцид, спричинений підривом дамби Каховської ГЕС, назвавши її “недостатньою”.
  • Уже в наступному році українська писанка й кобзарсько-лірницькі традиції можуть бути занесені до списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
  • Міністерство культури та інформаційної політики розширило перелік нематеріальної культурної спадщини України. До списку включили п’ять нових позицій, серед них – голубці.
  • 9 липня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся з експрезидентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом, котрий кілька днів тому залишив посаду Глави держави. Ексглава Латвії запевнив, що політика підтримки, яку сповідує його країна стосовно України, буде продовжена і триватиме до повної нашої перемоги.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.