Італія заборонила Україні використовувати для ударів по РФ зброю, яку вона надає

Джерело: Sky News

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що зброя, яку вони надають Україні, не повинна використовуватися на території Росії. Він додав, що Італія також ніколи не надішле свої війська в Україну.

“Вся зброя, яка йде з Італії, має бути використана в Україні”, – сказав він.

У понеділок віцепрем’єр-міністр Італії Маттео Сальвіні різко відкинув заклики генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга дозволити Україні використовувати зброю для ударів по цілях в Росії.

“НАТО не може змусити нас вбивати в Росії, а також ніхто не може змусити нас відправити італійських солдатів воювати або вмирати в Україні. Якщо вони хочуть їхати воювати в Україну, нехай туди їдуть Столтенберг, Емманюель Макрон і всі бомбардувальники, які хочуть війни”, – сказав Сальвіні.

Днями генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени Альянсу повинні дозволити Україні бити західним озброєнням по російській території.

Станом на сьогодні дозволили застосовувати надане озброєння для ударів по РФ: Франція, Чехія, Велика Британія, Швеція, Польща, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія та Канада. США заявили, що “адаптують та скорегують” свою позицію відповідно до змін на полі бою.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс здійснив неанонсований візит до України, відвідавши Харків у неділю, 6 жовтня. Місто, яке регулярно зазнає обстрілів з боку Росії, стало ключовою частиною його поїздки.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.