Україна офіційно припинить експорт цукру до ЄС через заповнення квоти на 2024 рік

Джерело: Reuters

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький у четвер, 30 травня, заявив, що уряд офіційно заборонить експорт цукру до ЄС до кінця цього року через заповнення квоти.

Він зауважив, що обсяги експорту цукру до Європи досягли ліміту, встановленого новими правилами “торговельних пільг”.

“Інші ринки будуть без обмежень, але ринок ЄС відкриється тільки з 1 січня і тоді стане зрозуміло, які будуть обсяги експорту”, – сказав Висоцький на аграрній конференції.

ЄС у квітні оголосив про обмеження через масштабні протести фермерів, які заявили, що зіткнулися з нечесною конкуренцією з боку виробників за межами блоку, таких як Україна.

Цього місяця аналітики повідомили, що український експорт цукру досяг 262 600 метричних тонн – обсяг, визначений правилами ЄС як квота України на 2024 рік.

У 2023 році українські виробники експортували до ЄС близько 493 тис. тонн цукру.

Україна є другим за величиною постачальником цукру в Європі.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.