Наступного тижня відбудеться парад шести планет

Джерело: The Guardian

На початку цього тижня, 3 червня, у небі можна буде спостерігати доволі рідкісне явище – парад з шести планет.

У ряд вишикуються Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Це явище відбувається тоді, коли планети перебувають на одному боці від Сонця.

За словами професора Денні Стігса з Університету Ворвіка, парад планет можна буде спостерігати по всьому світу. Помітно його буде тоді, коли Сонце почне сходити і буде ще досить низько. Відтак, аби чітко побачити парад планет знадобиться певне обладнання.

Він пояснив, що Уран та Нептун будуть тьмяними, тому без хорошого бінокля їх не вдасться розгледіти. Водночас Меркурій та Юпітер будуть дуже близько до Сонця, що також обмежить можливість побачити їх.

Однак деякі планети можна буде побачити і без спеціального обладнання.

“Марс та Сатурн доступніші для огляду, ви зможете побачити їх перед іншими планетами у параді, вони будуть трохи вище у небі”, – додав Стігс.

Планети вишикуються за діагоналлю у небі. Найвище буде Сатурн, а за ним Нептун, Марс, Уран, Меркурій та Юпітер, який буде найближче до Сонця.

Очікується, що парад триватиме кілька днів. Наступні паради з шести планет – хоча й в іншому прядку – очікуються цього серпня та у січні 2025 року. У лютому 2025 року відбудеться парад з семи планет.

Доктор Грант Кеннеді, також з Університету Ворвіка сказав, що протягом наступних кількох років буде чимало подібних явищ, тому що зовнішні планети рухають повільно, а Земля – швидко.

Однак під час нових парадів планети будуть розташовані за різним порядком. Щоб вони знову вишикувались так, як наступного тижня, доведеться чекати не один рік. Зокрема наступне подіне явище прогнозують лише у березні 2080 року та навіть тоді у параді замість Нептуна буде Венера.

“Коли Уран і Нептун рухаються далі по своїх орбітах і більше не розташовані поруч один з одним на небі, знадобиться близько ста років, поки Уран наздожене Нептун і знову з’явиться поблизу на небі. І тоді нам доведеться чекати, поки інші чотири зовнішні планети також опиняться по той самий бік від Сонця, щоб побачити парад”, — сказав Кеннеді.

Доктор Ед Блумер, астроном з Королівської обсерваторії Гринвіча, попередив спостерігачів за планетами не дивитися на Сонце під час пошуку планет, щоб запобігти ураженню очей, і сказав, що для кращої можливості побачити парад їм слід прямувати до темного поля або зупинитись і дивитися на схід.

  • Дві групи вчених виявили теоретично придатну для життя планету, меншу за Землю, але більшу за Венеру, яка обертається навколо маленької зірки приблизно за 40 світлових років від нас.
  • Астрономи виявили планету, що нагадує цукрову вату. Об’єкт під назвою WASP-193b вразив дослідників своєю легкістю та “пухнастістю”, хоча він значно більший за нашого газового гіганта Юпітера.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.