Естонія допоможе Україні у розбудові енергетичної інфраструктури

Джерело: Міненерго

Під час зустрічі заступника міністра енергетики України Романа Андарака з представниками естонської делегації стало відомо, що Естонія допоможе Україні у розбудові енергетичної інфраструктури.

Участь у зустрічі взяли заступник голови місії Посольства Естонії в Україні Вагур Соосаар, менеджерка Естонського центру міжнародного розвитку (ESTDEV) Ева-Марія Лійметс та генеральний директор Hepta Airborne Анрі Клеммер.

Сторони обговорили допомогу естонських партнерів у відновленні об’єктів української енергетики після російських атак, а також напрямки співпраці для посилення гнучкості і стійкості енергосистеми.

Зокрема, представники естонської сторони наголосили, що готові й надалі підтримувати український енергосектор.

Наразі опрацьовується питання доставлення в Україну багатотонної партії допомоги.

Роман Андарак подякував Естонії за вже надану допомогу українському енергосектору, зокрема 15 вантажів енергетичного обладнання загальною вагою близько 225 тонн (силові трансформатори,  трансформатори струму і напруги).

Заступник міністра ознайомив естонську сторону з поточною складною ситуацією в енергосистемі після посилення масованих російських атак на енергосектор, розповів про заходи для відновлення пошкоджених об’єктів та нарощування генеруючих потужностей.

Окрему увагу під час зустрічі сторони приділили реалізації проєктів співпраці з Естонським агентством розвитку співробітництва (ESTDEV) з питань реконструкції енергетичної інфраструктури України.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.