У ЗСУ командири частіше висловлюють незадоволення через недостатню підготовку бійців — WP

Джерело: Washington Post

Поки триває мобілізація чоловіків — командири на фронті очікують, що більшість з новоприбулих будуть недостатньою підготовлені. WP, звернувшись до українських військових, повідомляють, що командири давно висловлюють незадоволення щодо недостатньої підготовки нових солдатів у навчальних центрах.

Незалежно від того, звідки прибувають нові солдати – з інших позицій, з в’язниць або недавно мобілізовані – українські польові командири стикаються з необхідністю витрачати тижні на базове навчання, зокрема стрільбу.

“У нас були хлопці, які навіть не знали, як розібрати й зібрати зброю”, — сказав 28-річний заступник командира батальйону 93-ї механізованої бригади під позивним “Шмідт”.

“Шмідт” пояснив, що перший тиждень він провів, переконуючи новобранців, переведених з тилових частин, стріляти щонайменше однією коробкою набоїв — близько 1500 пострілів — щодня, перш ніж перейти до складніших завдань. Ці солдати можуть опинитися в боях за кілька тижнів під Часів Яр, де російські війська просуваються вперед.

“Ми просто витрачаємо багато часу на базову підготовку, – сказав “Шмідт”. “Якщо, не дай Боже, буде прорив під Часів Яром, і ми отримаємо нову піхоту, яка не знає елементарних речей, їх відправлять туди просто вмирати”.

Умови недостатньої підготовки солдат підкреслюють критичну ситуацію в Україні через два роки після вторгнення Росії. Російська армія досягла успіху, використовуючи недостатню кількість українських військ для відбиття постійних нападів, а уряд не поспішає активізувати мобілізаційні зусилля.

Солдати зауважують, що багато з передислокованих військовослужбовців мають погану підготовку, попри те, що вони служили в армії з моменту вторгнення Росії. На додаток у навчальних центрах відсутні гранати та гранатометні постріли, оскільки їх зберігають для боїв.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.