ВРУ ухвалила закон про статус англійської мови в Україні

Джерело: нардеп Ярослав Железняк у Telegram

4 червня Верховна Рада ухвалила закон про застосування англійської мови в Україні (законопроєкт 9432) більшістю голосів. Цей закон встановлює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Законопроєктом визначають категорії посад, де знання англійської є обов’язковим.

Згідно з новим законом, знання англійської мови обов’язкове для осіб, які претендують на такі посади:

  • державна служба категорії “А”;
  • державна служба категорій “Б” і “В”, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів;
  • голови місцевих державних адміністрацій, їхні перші заступники та заступники;
  • військовослужбовці офіцерського, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • поліцейські середнього і вищого складу Національної поліції України, посадовці начальницького складу інших правоохоронних органів, посадовці начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • прокурори;
  • посадовці податкових та митних органів, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • керівники, члени виконавчого органу, члени наглядової ради (ради директорів) та інші посадові особи державних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більш як 50% акцій (часток) належать державі;
  •  керівники державних наукових установ;
  • керівники закладів вищої освіти;
  • посадовці у сфері освіти і науки, перелік яких визначається Кабміном.

Вимога щодо володіння англійською або іншою іноземною мовою може бути встановлена суб’єктом призначення для осіб, які претендують на зайняття посад в органах місцевого самоврядування (крім виборних посад), якщо їхні основні посадові обов’язки передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва.

Фінансування вивчення англійської мови громадянами України здійснюватиметься коштом державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Варто зазначити, що закон буде вводитися поступово – після скасування або припинення воєнного стану для окремих категорій осіб. Фінальний текст закону поки що не опубліковано.

Довідка. У листопаді минулого року Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект, що стосується використання англійської мови в Україні (реєстраційний номер 9432), який представив президент. За цей законопроект проголосували 278 народних депутатів.

За словами семи високопоставлених джерел у кампанії Байдена, Білому домі та Національному комітеті Демократичної партії, віцепрезидентка США Камала Гарріс є найкращою альтернативою для заміни президента США Джо Байдена, якщо він вирішить не продовжувати свою кампанію з переобрання.

В Україні прогнозують ймовірні послаблення відключення світла після 20-х чисел липня, сказав член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко.

Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу. Країна прагне зберегти свою роль транзитної країни та допомогти західним сусідам забезпечити енергетичну безпеку.

Співробітники Київської митниці виявили та вилучили опудало рідкісного яструба та частину черепа сайги, які намагалися незаконно вивезти до США.

У ЗМІ, з посиланням на двох експертів з національної безпеки, повідомили, що колишній президент Дональд Трамп обговорює з президентом РФ Володимиром Путіним розподіл українських територій.