Довіра до Зеленського і «Слуги народу» демонструє тенденцію до зниження – опитування

Джерело: КМІС

За даними останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) довіра до Президента України Володимира Зеленського та його політичної сили “Слуга народу” має тенденцію до зниження.

В опитування порівняли рейтинг довіри до Зеленського від початку його правління і до травня 2024 року. Відповідно до результатів, у вересні 2019 року Зеленський мав 80% підтримки, тоді як всього 9% не довіряли йому.

Перед початком повномасштабного вторгнення РФ, у лютому 2022 року, Зеленському довіряло вже тільки 37%, тоді як рейтинг недовіри підскочив до 52%.

У травні 2022 року, коли тривав третій місяць повномасштабної війни, його рейтинг знову зріс, до рекордних 90%, а рейтинг недовіри знизився до 7%.

Однак за роки війни рейтинг президента знову почав падати. Зокрема у грудні 2023 року Зеленському висловлювали довіру 77%, у лютому 2024 року 64%, а у травні 2024 року вже 59%. Натомість зростає кількість тих, хто не довіряє президенту – 22%, 35% та 36% відповідно.

Суттєво знизився рейтинг довіри і до партії “Слуга народу”, яка на виборах до парламенту у 2019 році отримала більшість голосів виборців.

Останнє опитування свідчить, що дуже добре або скоріше добре діяльність політсили оцінюють лише 7% українців. Нейтрально партію оцінили 31% опитаних, тоді як більшість – 55% – відповіли, що погано або дуже погано оцінюють діяльність “слуг”.

Водночас у КМІС наголосили, що попри зниження довіри до Зеленського, українці продовжують вважати його легітимним президентом і значна більшість опитаних – 70-80% – проти проведення виборів президента зараз.

“Утім, тенденція до зниження довіри продовжується і, як можна бачити з результатів, основні причини для критики від пересічних українців – не завжди вдала кадрова політика і рішення та питання справедливості (зокрема, у формі боротьби з корупцією та справедливого тягаря війни для всіх). Наразі можна спостерігати, що українці більше зосереджуються на критиці “команди”, а не самого Президента (зокрема, як можна бачити, якщо сам Президент має досить високу довіру, то його партія – ні). Проте тренд зниження довіри вказує, що вже відбувається “перенесення негативу” і на самого Президента”, – мовиться у звіті.

Опитування проводилось упродовж 16-22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитано 1002 респонденти зі всіх підконтрольних Україні регіонів.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.