Литва допоможе з реставрацією 100 картин української художниці Марії Примаченко

Джерело: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України

В Центрі реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею реставрують 100 картин української художниці Марії Примаченко.

Загалом в Центрі у Литві вже відреставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв. Литовці також відновлюють український килим з Маріуполя. 

Центр Пранаса Гудинаса є місцем навчання для реставраторів рухомих художніх цінностей у Литві. В ньому проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Також в рамках співпраці литовці в Україні працюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького та чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври.

Окупанти здійснили артобстріл міста Марганець, що на Дніпропетровщині. Поранені двоє дорослих і дитина.

Міністр національної оборони Румунії Анджел Тилвар у середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має прийняти “надійну скоординовану” відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники потрапляли у повітряний простір альянсу.

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які готували теракти у Києві та Львові.

Верховна Рада у середу, 18 вересня, провалила голосування за дерусифікацію понад 300 населених пунктів. Частина народних депутатів заблокували трибуну.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.