Партія прем’єра Орбана здобула найгірший результат в історії на виборах до Європарламенту

Джерело: Telex

Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана “Фідес” зазнала найгіршого результату на виборах до Європарламенту в своїй історії. Угорське незалежне видання Telex навело, що після обробки 98,48% голосів, альянс “Фідес”–KDNP отримав підтримку 44,52% виборців, що дозволяє претендувати лише на 11 мандатів у Європарламенті. Це значно гірше, ніж передбачали опитування.

Новостворена опозиційна партія “Тиса” на чолі з Петером Мадяром набрала 29,74% голосів, забезпечивши собі 7 мандатів. Такий результат серйозно підірвав позиції “Фідес”, яка втратила близько 8 процентних пунктів і два мандати у порівнянні з виборами 2019 року.

Цей результат є найгіршим для “Фідес” за останні два десятиліття. Лише у 2004 році, коли партія була в опозиції, вона набрала менш як 50% голосів, отримавши 47,4%.

Всупереч кількості голосів угорський прем’єр у своїй промові перед оголошенням остаточних результатів заявив, що “угорці підтвердили промирну політику уряду та уповноважили нас утримати Угорщину від війни. Він також підкреслив, що “угорський народ чітко дав зрозуміти: ті, хто виступає проти своєї батьківщини в Брюсселі, будуть покарані”. Після цього він закликав зупинити міграцію, гендер, війну і Брюссель.

Лідер партії “Тиса” Петер Мадяр назвав виборчий результат “початком кінця” для Орбана і “Ватерлоо для його машини влади”. Він заявив: “Сьогоднішній день є доказом того, що можна займатися політикою на благо угорського народу”, пообіцявши “витягнути країну з трясовини”, пообіцявши вивести країну з політичного застою.

Вибори в Угорщині пройшли з високою явкою: на дільниці прийшли 58,7% виборців, що значно більше, ніж 43,4% на виборах до Європарламенту у 2019 році.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.