У 19 країнах ЄС зросла кількість переселенців з України

Джерело: дані Євростату

Станом на кінець квітня 2024 року, майже 4,2 мільйона громадян країн, які не входять до Європейського Союзу та покинули Україну через війну, мали статус тимчасового захисту в країнах ЄС. Ця цифра трохи зменшилася порівняно з кінцем березня, коли таких було 4,21 мільйона.

Фото: Євростат

Проте, за цими ж даними, кількість українських біженців зросла в 19 країнах. Найбільше зростання зафіксоване в Румунії (+3 275), Швеції (+1 855), Болгарії (+1 780) і Словаччині (+1 250).

З іншого боку, у шести країнах ЄС кількість осіб зі статусом тимчасового захисту скоротилася. Найбільше зменшення  зафіксовано в Чехії (-18 970) та Нідерландах (-8 415).

На кінець квітня Польща та Чехія стали основними країнами ЄС, які прийняли українських біженців, з відповідними цифрами: 953,93 тисячі та 345,4 тисячі людей.

Дані про кількість українських біженців у Німеччині не надано Євростатом. Проте на кінець березня там перебувало найбільше українців зі статусом тимчасового захисту – 1,3 мільйона.

Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа розповів про плани російських військ стосовно Одещини на початку повномасштабної війни. Ворог мав намір захопити регіон у кільце і зайти в Одесу з півночі, після чого планувалася висадка морського десанту.

Японія спільно з Камбоджею проводитимуть роботи з розмінування української території, заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня.

6 липня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, у межах винятку, повідомив, що російські війська під час удару по аеродрому в Дніпропетровській області та атаки по Одещині, насправді знищили макети техніки.

Згідно з результатами опитування Bloomberg News/Morning Consult, чинний президент США Джо Байден відстає від свого конкурента Дональда Трампа лише на 2% у ключових штатах.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.