Віцепрезидент Малаві загинув в авіакатастрофі

Джерело: Reuters

Віцепрезидент Малаві Саулос Клаус Чіліма та ще дев’ять осіб загинули під час аварії військового літака, на якому вони летіли.

Інформацію про авіакатастрофу повідомив президент Малаві Лазарус Чаквера.

Літак, в котрому перебував Чіліма, якого вважали потенційним кандидатом на президентських виборах наступного року, зник напередодні, 10 червня.

“Я глибоко засмучений, мені прикро повідомляти вам усім, що це обернулося жахливою трагедією. Пошуково-рятувальна група знайшла літак біля пагорба. Вони знайшли його повністю зруйнованим, ніхто не вижив”, – сказав Чаквера у зверненні до нації.

Літак вилетів зі столиці Лілонгве о 9:17 ранку за місцевим часом у понеділок, але не зміг приземлитися в аеропорту Мзузу, як було заплановано, о 10:02 ранку, через погану видимість.

Відтак пілотам повідомили про необхідність повернутись до Лілонгве, проте незабаром після цього літак зник з радарів.

Чаквера сказав, що всі пасажири на борту загинули унаслідок зіткнення, і що військові повертають їхні останки до столиці.

“Попри послужний список літака та досвід екіпажу, щось жахливе сталось із цим літаком під час його польоту до Лілонгве, унаслідок чого він розбився, і ми всі тепер спустошені”, — сказав президент.

У 2022 році 51-річний Чіліма був арештований за звинувачення у підкупі. Та у травні 2024 року суд зняв з нього усі обвинувачення після того, як прокуратура заявила про закриття справи. Сам Чіліма свою провину увесь час заперечував.

  • Іранські ЗМІ підтвердили загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі та міністра закордонних справ Хоссейна Аміра Абдоллахіана внаслідок аварії гелікоптера в гірській провінції Східний Азербайджан.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

19 вересня відзначається День народження смайлика. Цього дня також вшановується пам’ять святих мучеників Трохима, Савватія та Доримедонта. До Нового року залишилося 103 дні.

За даними синоптиків у четвер, 19 вересня, здебільшого не очікуються опади. 

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.