Румунія, Польща та Латвія заявили про «глибоке занепокоєння» через гібридну діяльність РФ

Джерело: Reuters

Президенти Румунії, Польщі та Латвії у вівторок, 11 червня, у спільній заяві  зауважили, що зловмисна гібридна діяльність Росії в країнах НАТО викликає “глибоке занепокоєння”.

Деякі країни НАТО кажуть, що Росія використовує тактику, починаючи від диверсій і кібератак до нелегальної міграції, щоб дестабілізувати їх через підтримку України.

“Ми глибоко стурбовані нещодавньою зловмисною гібридною діяльністю Росії на території Альянсу, яка становить загрозу безпеці Альянсу. Ми будемо діяти індивідуально та колективно, щоб протистояти цим діям, посилювати нашу стійкість і продовжувати тісно координувати зусилля, щоб забезпечити готовність Альянсу та членів Альянсу до стримування та захисту від гібридних дій або атак”, – йдеться в заяві президентів.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив у вівторок, що за останні тижні в Польщі за підозрою у вчиненні диверсій заарештували 10 осіб.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Росія, можливо, стоїть за спробою підпалу празьких міських автобусів минулого тижня.

У липні відбудеться зустріч напередодні саміту НАТО у Вашингтоні.

“Ми очікуємо, що рішення Вашингтонського саміту сприятимуть повній взаємодії України з НАТО та побудують відчутний міст для її членства в НАТО. На шляху до Вашингтонського саміту ми прагнемо разом із членами Альянсу погодити значний пакет підтримки, включно з всеосяжною роллю НАТО у підтримці невіддільного права України на самооборону та зобов’язання забезпечити сталу довгострокову фінансову підтримку”, – заявили троє президентів.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.

Суд призначив черкащанці довічне позбавлення волі за держзраду. Жінка передавала ФСБ РФ дані про військові об’єкти.