«Хибна інформація»: Зеркаль пояснила, що не так із газовими заявами Зеленського у Берліні

Джерело: Лана Зеркаль/Facebook

Українська дипломатка, колишня радниця міністра МЗС, радниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна пані посол Лана Зеркаль заявила про неправдивість озвучених Президентом Володимиром Зеленським у Берліні “газових” заяв.

Глава держави на Ukraine Recovery Conference 11 червня заявив, що Україна до кінця року побудує до одного гігавата газової маневреної генерації. Та ще чотири гігавати – у найближчі роки.

Одначе, за словами Зеркаль, у реальності це неможливо. Вона пояснила, що газова генерація не будується протягом шести місяців з моменту заяви.

Знайти турбіни, визначити місце встановлення, зробити проект, під’єднати, навчити команди, як ними управляти — в найкращих умовах займає рік. В Україні – умови не найкращі: турбіни, які привезли минулого року, так досі і не запустили.

Радниця міністра енергетики додала, що побудувати чотири гігавати також нереально, аргументувавши, що на світовому ринку немає стільки виробників обладнання. Окрім того, це недоцільно. Згідно з її розрахунками, усе, що можна зробити, — побудувати фундаменти. Замість справжніх проєктів децентралізованої генерації, які складаються з міксу технологій: батареї, вітер, газ, біомаса.

Міністр енергетики не міг не знати, що дає Президенту неправдиву інформацію. Наші міжнародні партнери знають, що заявлене – неможливе. Чому міністр підготував тези, які вдарять по іміджу держави та Зеленського вже в грудні — загадка, — заявила Зеркаль.

11 червня Володимир Зеленський повідомив, що до зими мають намір реалізувати швидке та недороге відновлення усіх енергооб’єктів, які тільки можливо відновити. Він наголосив, що ЗС РФ знищили 9 ГВт потужності. Тоді як взимку пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.

Він додав, що відновлення енергооб’єктів має реалізуватися в “коротшій перспективі”.

До зими. Це так важливо. Протягом наступних трьох-чотирьох місяців. Ми знаємо, як це забезпечити. Від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та фінансову підтримку. Це дозволить відреагувати на ситуацію тут і зараз, зберегти нормальне життя, — сказав президент.

Він додав, що за допомогою партнерів мають намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати – найближчими роками.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.