На протестах у Вірменії відбулись сутички мітингувальників з правоохоронцями

Джерело: Reuters

У Вірменії спалахнули сутички між протестувальниками та правоохоронцями під час мітингу проти прем’єр-міністра Нікол Пашиняна та його намагання підписати мирний договір з Азербайджаном.

Сутички відбулись у той момент, Пашинян заявив, що Вірменія та Азербайджан майже завершили підготовку до підписання мирного договору між країнами. Водночас він наголосив, що Вірменія не погодиться на вимоги Азербайджану внести зміни у свою конституцію.

На відео, знятих під час протестів, помітно, як поліція застосовує проти мітингарів, які оточили будівлю парламенту в Єревані, світлошумові гранати. Після цього мітингарі пішли до будівлі уряду, а згодом розійшлись.

За даними ЗМІ, внаслідок сутичок постраждали 17 поліціянтів. МВС Вірменії повідомило про те, що у сутичках поранень зазнали 79 мітингарів, ще 98 були затримані.

Лідер протестів, архієпископ Баграт Галстанян сказав мітингарям, що вимагав зустрічі з Пашиняном, аби обговорити деталі його “мирної” відставки з посади глави уряду.

Вірменія та Азербайджан неодноразово робили заяви про намір підписати мирний договір, щоб завершити чи не найтриваліший конфлікт за Нагірний Карабах, який розпочався ще у 1980-х роках.

У вересні минулого року Азербайджан повернув під свій контроль Карабах. Відтоді обидві сторони ведуть перемовини про мирний договір та демаркацію спільного кордону довжиною 1000 км.

Після місяців перемовин, які зайшли у глухий кут, у травні Вірменія повернула Азербайджану чотири села, які вона контролювала від початку 1990-х років, тим самим прибравши головну перепону перемовин.

Однак Азербайджан також почав вимагати, аби Вірменія змінила свою конституцію, забравши з неї згадки про незалежність Карабаху.

Пашинян, своєю чергою, не готовий вносити такі зміни. За його словами, такі вимоги є спробою “торпедувати” мирні перемовини, проте він визнав, що перспективи підписання мирних домовленостей залишаються високими.

Офіцер 15 бригади оперативного призначення “Кара-Даг” НГУ Віталій Міловідов відзначив, що на Покровському напрямку вже протягом тижня ворог знову вдається до застосування броньованої техніки.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.

Наступник лідера угруповання “Хезболла” Хасана Насралли, Хашем Сафієддін, убитий після удару ізраїльських літаків по Бейруту, повідомили кілька поінформованих джерел.

Репер Шон Комбз, відомий під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy, заборонив співаку Джастіну Біберу розповідати, що відбувалося на його “скандальних вечірках”.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.