Міністри юстиції країн G7 запевнили у підтримці розслідування воєнних злочинів РФ – ЗМІ

Джерело: Kyodo

На зустрічі у п’ятницю, 7 липня, міністри юстиції країн G7 підтвердили співпрацю у межах підтримки розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією під час війни проти України.

Водночас міністри домовилися про блокування російських активів до тих пір, поки РФ не компенсує Києву збитки, завдані повномасштабним вторгненням, і пообіцяли підтримувати зусилля України з відновлення та проведення антикорупційних реформ.

Також міністри запевнили у продовженні просування спільних фундаментальних цінностей у міжнародному співтоваристві, таких як верховенство права, а також захист прав і гідності жінок і сексуальних меншин.

У виданні зазначили, що зустріч G7 відбулася на тлі розслідування українською владою та Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України.

Зокрема, йдеться про насильницьку депортацію дітей з тимчасово окупованих територій до Росії, у зв’язку з якою МКС видав ордер на арешт глави Кремля Володимира Путіна.

У комюніке, прийнятому на зустрічі в Токіо, йдеться, що міністри юстиції G7 продовжать співпрацювати з Україною з метою забезпечення притягнення до відповідальності причетних до жорстоких злочинів, скоєних під час війни, розв’язаної Росією.

Міністри Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, США, Японії та ЄС також пообіцяли, що російські суверенні активи в юрисдикціях G7 “залишатимуться замороженими” доти, доки РФ не компенсує збитки, яких вона завдала Україні.

У комюніке також повідомляється про план створення робочої групи для обміну інформацією щодо поточних і запланованих антикорупційних ініціатив Києва за координації Японії, яка цього року головує в G7.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.