Перші партії снарядів у межах чеської ініціативи вже на шляху до України

Джерело: Радіо Свобода

Артилерійські снаряди для ЗСУ, закуплені у межах ініціативи Чехії, вже на шляху до України.

За словами глави МЗС Чехії Яна Ліпавського, перші партії артснарядів “прибувають до України цими днями”.

Відтак, додав він, цього року Чехія зможе придбати та безперебійно передавати Україні “значну кількість боєприпасів”, додав він

“До цього часу через різні канали Чехія поставила понад мільйон снарядів для України. Чеська ініціатива з постачання боєприпасів, безперечно, допоможе продовжувати цей процес. Ми маємо 20 країн, які зобов’язалися брати участь в ініціативі. П’ять з них вже надіслали гроші, і зараз ми можемо укладати угоди та закуповувати боєприпаси з різних країн, а потім відправляти їх до України, щоб вона могла по праву захищатися від російської агресії”, – зауважив Ліпавський.

Водночас називати точні дати, коли снаряди прибудуть в Україну, чеський міністр відмовився. Він пояснив, що країни, які давали кошти на закупівлю, самі повинні оголосити, на якому етапі процес закупівлі.

“Не секрет, що це Німеччина, Нідерланди, Данія, Португалія, Канада, які вже заплатили за конкретні угоди, і ці угоди зараз у процесі виконання”, – сказав міністр.

Внаслідок російського ракетного удару по Вільнянську Запорізької області кількість постраждалих зросла до 38 осіб, повідомив Офіс генерального прокурора 30 червня.

У НАТО підозрюють, що Росія може  мінувати критично важливу підводну інфраструктуру Європейського Союзу у Північному морі, повідомляє The Times.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія захопила в полон та незаконно утримує понад 14 тисяч цивільних громадян України, і робота щодо їхнього повернення є найскладнішою.

Американський репер Каньє Вест прибув до Москви і зупинився у центрі російської столиці, стверджує російська продюсерка Яна Рудковська.

За гроші зібрані в турі Сполученими Штатами Америки команда Ірини Федишин придбала понад 50 автомобілів для українських захисників.