Норвегія виділить Україні понад 70 млн доларів на ремонт енергетики

Джерело: The Guardian

Україна отримає від Норвегії фінансову допомогу, яку використають для відновлення пошкодженої та зруйнованої енергетичної інфраструктури. Загалом Осло передасть 1,1 млрд крон (близько 74 млн доларів).

“Росія здійснює масові, систематичні атаки, щоб паралізувати енергомережу, але українці працюють день і ніч, щоб забезпечити необхідне постачання електроенергії для населення”, – заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стере.

За його словами, країна веде з Києвом діалог про використання наданих коштів. Водночас “українці найкраще розуміють, що потрібно”.

Він додав, що важливо розпочати ремонт енергетичної інфраструктури до настання зими.

Норвегія додала, що 120 мільйонів крон (близько 11,3 мільйона доларів) скерують на ремонт енергетики у Харкові. Сонячні батареї встановлять у семи пологових відділеннях і операційних на Харківщині.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.