12 липня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

12 липня відзначають Всесвітній день бортпровідника. За церковним календарем сьогодні – день пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Всесвітній день бортпровідника: започаткований за ініціативи профспілки бортпровідників Канади у 2015 році. Першими бортпровідниками були чоловіки. Стюарди почали забезпечувати комфорт і сервіс пасажирів у Німеччині з 1928 року. До цього пасажирами опікувався другий пілот. Як правило, стюардами брали офіціантів з дорогих ресторанів. Ідея долучити до цієї роботи жінок виникла у США в 1930 році суто з прагматичної точки зору – жінки легше за чоловіків.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Кірибаті – День незалежності
  • Сан-Томе і Принсіпі – День Незалежності

Цього дня у світі:

  • 1679 — англійський король Карл II видав акт, що гарантує судові права громадян
  • 1711 — оточена московська армія на чолі з Петром I капітулює (Прутський мир) перед союзною коаліцією (П. Орлика, К. Гордієнка)
  • 1776 — з Плімута вирушив у свою останню експедицію Джеймс Кук
  • 1917 — під час Першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, що за місцем боїв дістав назву іприт.
  • 1941 — у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в’язнів виправних таборів, котрі мали б кров’ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.
  • 1970 — експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Геєрдала на човні “Ра-2” через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.
  • 1989 — остання страта радянським режимом українського військовика, вояка УПА, члена ОУН, учасника боротьби за відновлення незалежности України Івана Савича Гончарука.

Яке сьогодні церковне свято:

12 липня в церковному календарі – день пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Святий Петро (до хрещення мав ім’я Симон), був братом Андрія Первозванного. Жив у Вифсаїді та був рибалкою. Проходячи повз озеро в маленькому містечку, Христос побачив, як Петро та Андрій закидають сіті. Він їм промовив: “Йдіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей”. І вони вирішили послідувати за Ісусом. Святий апостол Петро написав (відомо) два Соборних посилання. В другому (близько 67 року) він описав свою близьку смерть. Апостола приговорили до розп’яття за проповіді християнства за наказом імператора Нерона. Вважаючи себе негідним Сина Божого, перед смертю Петро попросив повісити його донизу головою, щоб навіть після смерті наче схилятися перед величчю Ісуса.

Апостол Павло народився в місті Тарс і до початку свого служіння носив також інше ім’я (Савл). Він був язичником, якого 34 року відіслали до Дамаска за дорученням першосвященників, щоб віддати там християн на муки. По дорозі туди з ним трапилася подія, яка змінила все життя. Біля Дамаска осяяло Савла Божественне світло, а воїни, які його супроводжували, впали на коліна. Почув він голос, який промовив: “Я Ісус, Якого ти гониш. Але встань і стань на ноги твої; бо Я для того і явився тобі, щоб поставити тебе служителем того, що ти бачив і що Я відкрию тобі”. Лише Савл міг розібрати слова. Осліп він від Божественного світла і направився до дому апостола Ананія, як йому було сказано. Там він прозрів, прийняв святе хрещення та був названий Петром. Помер апостол також мученицькою смертю в Римі. Там йому відсікли голову мечем за проповіді християнства.

Прикмети:

  • Цього дня ясно — весь рік буде гарна погода
  • На Петра і Павла дощить, значить погана погода протримається ще 40 днів
  • Випала вранці роса — до спекотного дня
  • Хмари пливуть на небі проти вітру — чекайте на дощову погоду
  • Припинила співати вже зозуля, зима буде ранньою, якщо все ще співає — осінь затягнеться

Традиції:

  • 12 липня здавна вважається дуже вдалим і щасливим для рибалок, оскільки сам Петро до служіння Богу був майстерним рибалкою. Вважається, що в цей день апостол благословить рибалок на багатий улов
  • У давні часи вважали, що в цей день цілющі і очисні властивості має “петровська водиця”, тому намагалися скупатися у водоймі

Іменини сьогодні святкують:

Катерина, Вероніка, Іван, Григорій, Петро, Павло.

На Гаваях підліток провів понад 11 годин в океані, тримаючись за каяк, перш ніж його помітили рятувальники.

Станом на 22:00 п’ятниці, від початку цієї доби на фронті відбулося 138 бойових зіткнень.

Французьке видання Le Monde з посиланням на джерела повідомляє, що США більше не заперечують щодо вступу України в НАТО.

Звільнена з полону поліціянтка з Маріуполя Мар’яна Чечелюк поділилася світлиною зі своїм коханим Владиславом Андріановим, який також нещодавно повернувся в Україну.

Тім Шіхі, республіканець, який балотується до Сенату США в Монтані, заявив, що в нього стріляли на війні в Афганістані. Однак його слова поставили під сумнів.