У Намібії скасували закон про заборону одностатевого сексу за згодою

Джерело: The Guardian

Верховний суд Намібії скасував закон, який забороняв одностатевий секс за спільною згодою.

Відповідний закон Намібії залишився “у спадок” від Південної Африки, від якої вона здобула незалежність у 1990 році. Попри те, що закон був лише формальністю, активісти наполягають, що він сприяв дискримінації ЛГБТ-спільноти, зокрема з боку поліції.

Фрідель Даусаб, намібійський ЛГБТК+ активіст, який подав позов про скасування закону, сказав, що після скасування закону “перестав почуватись злочинцем, який переховується у власній країні лише за те, ким він є”.

“Як і більшість звичайних намібійців, я завжди хотів отримати шанс знайти кохання. Сьогодні я відчуваю себе ближчим до цієї мети”, – сказав він.

Невідомо, чи буде уряд Намібії оскаржувати це рішення, а представники офісу генерального прокурора не дали коментарів.

UNAIDs, агентство ООН, яке виступає за глобальні дії проти ВІЛ та СНІДу, заявило, що закон сприяв дискримінації ЛГБТК+ намібійців у закладах охорони здоров’я, та що це рішення спонукатиме більше людей звертатися для тестування та лікування ВІЛ.

“Декриміналізувавши одностатеві стосунки, Намібія створює безпечніше середовище для спільнот ЛГБТК+”, – сказала Енн Гітуку-Шонгве, регіональна директорка UNAids у Східній та Південній Африці.

  • Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі повідомив, що правляча партія “Грузинська мрія” внесе до парламенту пакет законопроєктів, що обмежує права ЛГБТ. Він включає проєкт закону “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх” та поправки до ще 18 законів.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.