Уряд Словаччини звинуватив своїх попередників у «диверсії», через надання допомоги Україні

Джерело: Reuters

Словацький уряд під керівництвом Роберта Фіцо звинуватив своїх попередників у “диверсії”, через надання Україні військової допомоги – літаків та ППО.

Чинний уряд Словаччини звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати дії попереднього кабінету міністрів та ексміністра оборони Ярослава Надя.

Новий уряд на чолі з Робертом Фіцо прийшов до влади у жовтні 2023 року і припинив військову допомогу Україні.

Водночас попередній уряд Словаччини передав Україні 12 винищувачів МіГ-29 та систему ППО.

За словами Ігора Меліхера, державного секретаря міністерства оборони та члена правлячої партії, передача системи протиповітряної оборони оголила повітряний простір Словаччини та поставила під загрозу громадян.

“Я переконаний, що Надь зрадив Словаччину. Міністерство оборони порушує кримінальну справу за підозрою у вчиненні злочину диверсії або державної зради, перевищення влади та невиконання службових обов’язків”, – сказав Меліхер на брифінгу, який транслювався в прямому етері у Facebook.

Водночас ексміністр Надь звинувачення відкидає та заявив, що якби мав змогу, то знову б ухвалив допомогу Україні.

Один з аргументів, який використав Меліхер, полягає в тому, що попередній уряд керував, перебуваючи на тимчасовій посаді. Відтак він мав обмежені повноваження для прийняття зовнішньополітичних рішень.

Американський телерепортер Боб Ван Діллен, перервав свій прямий ефір про ураган “Хелен”, щоб врятувати жінку з автомобіля, що застряг у воді. На відео він стоїть під дощем з затопленим авто за спиною і розповідає, як жінка потрапила в небезпечну зону.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

“Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Євросоюз рекомендує авіакомпаніям уникати повітряного простору Лівану та Ізраїля протягом найближчого місяця.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.