Повоєнний сплеск злочинності коштуватиме Росії 0,6% ВВП – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

В РФ завербовані на війну засуджені починають повертатися додому. Експерти припускають, що після війни проти України на Росію очікує різкий стрибок злочинності, що може коштувати країні до 0,6% ВВП або близько 1 трлн рублів.

Післявоєнні витрати на боротьбу зі злочинністю можуть становити лише 0,2% її ВВП, якщо війну врегулюють у 2024 році, і до 0,6% ВВП, якщо протистояння триватиме ще п’ять років і близько 3 млн росіян братимуть участь у бойових діях. Повна вартість повоєнного зростання злочинності, ймовірно, виявиться значно вищою, — зазначив економіст Олександр Ісаков.

Злочини військовослужбовців РФ, не пов’язані з війною, минулого року зросли більш ніж на 20%, свідчать судові дані. І хоча загальна кількість поки що невелика, все ж відбувся стрибок випадків насильства, а також крадіжок і правопорушень, пов’язаних із наркотиками.

Рівень злочинності в РФ впав на початку війни, однак різко зростає нині. Зокрема збільшується кількість вбивств та статевих злочинів, особливо щодо дітей. Їх стало на 62% більше проти показників довоєнного періоду. Щобільше, виявляється, злочини вчиняють не лише в’язні, що вийшли на волю за участь у війні проти України, а й військові РФ з ПТСР.

Так, лише згідно з даними МВС РФ, у 2023 році в Росії скоєно понад 589 тисяч тяжких та особливо тяжких злочинів, що є рекордним показником із 2011 року. Перші місця за кількістю злочинів займають Москва, Підмосков’я, Краснодарський край та Санкт-Петербург.

Загальна кількість злочинів в РФ, скоєних військовими, зросла вчетверо проти даних за 2021 рік.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.