24 червня в Україні відзначають Івана Купала: історія та традиції свята

Джерело: Букви

За новим церковним календарем, 24 червня в Україні відзначають Різдво Івана Хрестителя ( в народі – Івана Купала).

Свято Купала – традиційне дохристиянське свято східних словʼян, яке відзначалося в найдовшу ніч у році. Після запровадження християнства святкування змістили – у ніч перед Різдвом Івана Предтечі (Хрестителя). Після обʼєнання двох свят і зʼявилася назва “Івана Купала”.

Святий Іван Хреститель був пророком і попередником Ісуса Христа, який передбачив його прихід і хрестив Ісуса у річці Йордан. Його народження було чудом, оскільки мати Єлизавета була безплідною і народила вже в похилому віці, коли ангел сповістив її чоловіка Захарію про народження сина.

Загинув Предтеча від рук царя Ірода Антипа – святого стратили, його тіло поховали, а голова була загублена і відшукувалася тричі. Тому в церковному календарі святого згадують кілька разів, а 24 червня відзначають Різдво Іоана Предтечі – одне з найбільших свят після Різдва Богородиці та Різдва Христового.

Обряди:

  • Паління купальського вогнища. Символізує очищення, знищення негативної енергії і приваблює благословення від сонця.
  • Водні обряди: важливою частиною свята є купання в річці, озері або просто обливання водою. Це символізує оновлення і щастя.
  • Весільні обряди: часто під час свята Купала влаштовувалися весілля, оскільки це час плодючості і родючості. Традиційно молоді пари влаштовували обряди для залучення багатства та щастя у майбутнє життя.
  • Квіткові вінки: дівчата плели вінки з трав і квітів із символічним значенням.
  • Нічні обряди: люди збираються разом під вогнищем, співають пісні, танцюють і влаштовують різноманітні ігри та забави. Це свято також часто супроводжується музикою і різними розвагами.

Важливою традицією Купальської ночі був пошук квітки папороті, яка надавала людині надприродні ментальні здібності. Коли людина поверталась з квіткою папороті додому, їй ні в якому разі не можна було озиратися, бо нечиста сила могла відібрати квітку. Також квітку папороті не можна було нікому показувати, чи розповідати про неї.

Що не можна робити на Івана Купала

У деяких регіонах України на Купала заборонено купатися.

Також існує вірування, що у цей день не варто підіймати знайдені по дорозі гроші, бо це може накликати на сімʼю бідність, а також не віддавати, не позичати та не продавати нічого з дому, бо нібито можна заразом віддати добробут.

Здавна вважалося, що в Купальську ніч прокидається нечисть, тож, у цей день не ходили на природу, щоб мавки та лісовики не потягли з собою. За деякими повірʼями, у цю ніч бажано не спати, бо до оселі може зайти нечиста сила.

Згідно з давніми віруваннями, стрибати через купальське багаття за руки не можна з ким завгодно. Робити це треба лише з коханою людиною.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.

В суботу, 28 вересня, на заводі Tata Electronics на півдні Індії, який виробляє компоненти для iPhone, спалахнула пожежа. Щонайменше десять людей отримали медичну допомогу, двох госпіталізували.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.

В Лондоні відкрили перший світі бар та тему 007 для шанувальників Джеймса Бонда.