Студентів-чоловіків можуть відрахувати за відмову проходити базову військову підготовку

Джерело: постанова уряду №734 від 21 червня

Кабінет Міністрів України дозволив відраховувати з вищих навчальних закладів студентів-чоловіків за відмову проходити базову військову підготовку, попри придатність до військової служби.

“Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти”, – зазначено у пункті 15 постанови Кабміну.

Норма поширюється на тих, хто навчається за денною або дуальною формою навчання. Згідно з новими правилами, базову підготовку зобов’язані пройти курсанти вищих військових навчальних закладів та інших спеціалізованих установ освіти, які готують поліцейських та інші спеціалізовані категорії. Жінки можуть добровільно брати  участь у цій підготовці.

Право на звільнення від цього мають: особи, які вже проходили військову службу; громадян, які до набуття громадянства України вже мали військовий досвід в інших країнах; ті, хто отримав сертифікат про проходження базової військової підготовки та здобув військово-облікову спеціальність.

3 липня лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко привіз бригадам на Харківщину FPV-дрони, Мавіки, комплекси РЕБ “Шатро”, квадроцикли та іншу техніку. Передаючи допомогу на фронт, політик закликав припинити цькування ЗСУ та політичні інтриги навколо військових.

З 18 травня, коли розпочав роботу застосунок Резерв+, його послугами скористалися вже 2 мільйони громадян. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Вранці 3 липня російські війська завдали масованої ракетно-дронової атаки по Дніпру. В ОВА повідомили про збільшення кількості постраждалих.

У Росії трьох синів священника з Липецька засудили до 17 років колонії суворого режиму за спробу воювати на боці України проти окупантів. Вони планували приєднатися до легіону Свобода Росії. Брати проведуть три роки у в’язниці, решту терміну – у колонії суворого режиму.

Правоохоронці зараз розслідують 28 кримінальних справ за фактом убивства 62 українських військових після того, як вони здалися в полон.