В РФ назвали ордер МКС на арешт Шойгу частиною «гібридної війни»

Джерело: Reuters

25 червня рада безпеки РФ заявила, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт колишнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу є “юридично безглуздим”. Окрім цього, рішення МКС в РФ назвали “частиною гібридної війни проти Москви”.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт ексміністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника російського Генштабу Валерія Герасимова за підозрою у міжнародних та воєнних злочинах, а також злочинах проти людяності.

За повідомленням суду, Шойгу та Герасимов відповідальні щонайменше за два воєнні злочини – атаки на цивільну інфраструктуру та завдання надзвичайної шкоди цивільному населенню чи цивільним об’єктам. Також їх звинувачують у скоєнні злочинів проти людяності.

У МКС повідомили, що мовиться про злочини, пов’язані з “великою кількістю атак по численних електростанціях та підстанціях”, завдані по території України від жовтня 2022 року, по, щонайменше, березень 2023 року.

Відтак загальна кількість ордерів, видана МКС щодо російських високопосадовців за воєнні злочини в Україні, зросла до чотирьох.

Це лише нагадування, оскільки юрисдикція МКС не поширюється на Росію, і (рішення) було прийнято в рамках гібридної війни Заходу проти нашої країни, – заявили в РФ.

Однак, раніше 17 березня 2023 року досудова палата МКС у Гаазі видала ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до Росії під час повномасштабної війни проти України. Ще один ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини при президентові Росії Марії Львової-Бєлової за тим самим звинуваченням.

Тож цей крок суттєво обмежив кількість країн, куди Путін може безпечно подорожувати. Минулого року він пропустив саміт групи БРІКС у Південній Африці, яка як член МКС була б змушена заарештувати його, якби він туди поїхав.

Читайте також: МКС «дуже ймовірно» може видати ще один ордер на арешт Путіна – GRC

  • Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що Міжнародний кримінальний суд здійснює розслідування російських атак на зернову інфраструктуру Одещини.
  • Прокурори Міжнародного кримінального суду (МКС) розслідують російські кібератаки на українську цивільну інфраструктуру як можливі воєнні злочини.
  • 11 березня судді Міжнародного кримінального суду на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане Головою Суду. Томоко Акане — одна з суддів, котрі видала у березні 2023 року ордер на арешт глави РФ Володимира Путіна та уповноважену з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової.
  • 5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох високопоставлених російських військових за звинуваченнями у причетності до нападів на цивільну інфраструктуру України.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.