Пранкери з РФ опублікували запис розмови Кемерона з «Порошенком»

Джерело: Reuters

Російські пранкери “Вован” і “Лексус” опублікували запис розмови з главою британського МЗС Девідом Кемероном, якому вони подзвонили, назвавшись п’ятим Президентом України Петром Порошенком.

Розмова британського міністра з “Порошенком” тривала близько 15 хвилин. Пранкери провели відеодзвінок з Кемероном, відтак видно, що у момент розмови він стоїть серед вулиці. Теми розмови стосувалась зокрема України.

Так, Кемерон розповів, про те, як вечеряв з Дональдом Трампом у квітні та закликав його дозволити республіканцям проголосувати за допомогу Україні.

Глава МЗС Великої Британії також розповів, що Республіканська партія розколота щодо питання України. Кемерон також сказав Трампу, що він був не правий, коли вважав, що Путін хоче окупувати лише Крим та Донбас.

У квітні видання The Washington Post повідомило, що Трамп в особистих розмовах говорив про можливість віддати РФ Крим та Донбас в обмін на припинення повномасштабної війни. Кемерон, своєю чергою, сказав Трампу, що така ідея – хибна.

“Трамп впевнений, що потрібно укласти угоду, але це не так, тому що Путін хоче набагато більше”, – сказав Кемерон “Порошенку”.

Він додав, що у випадку перемоги Трампа на виборах президента США, той підтримає країну, яка матиме переваги на полі бою. Тому, наголосив британський міністр, бої цього літа надзвичайно важливі.

Окрім цього, Кемерон сказав “Порошенку”, що цього року Україна не отримає запрошення до НАТО, оскільки проти цього виступає Вашингтон. Також Кемерон сказав. що не підтримує ідею президента Франції Емманюеля Макрона про відправку військ в Україну, бо, мовляв, тоді французькі солдати стануть мішенню для РФ.

Щобільше, Девід Кемерон також розповів про зустріч зі своїм казахським колегою, який розповів йому, що Казахстан боїться вторгнення Росії на півночі країни, де живе багато етнічних росіян.

Російські пранкери “Вован” та “Лексус” неодноразово здійснювали дзвінки до західних політиків під виглядом інших посадовців. Зокрема вони телефонували прем’єр-міністерці Італії Джорджії Мелоні, президенту Туреччини Реджеп Таїпу Ердогану, та ексміністру оборони Великої Британії Бену Воллесу, коли він ще обіймав свій пост.

Пранкери заперечують, що вони працюють на Кремль, однак під час фейкових дзвінків часто ставлять питання, які можуть цікавити російську владу.

Що передувало?

У британському МЗС повідомили, що нещодавно Девіду Кемерону зателефонував шахрай, який назвався Петром Порошенком. За його словами речника британського МЗС, Кемерон провів відеодзвінок з “Порошенком”, а також обмінявся кількома текстовими повідомленнями.

“Хоча відеодзвінок явно був з паном Порошенком, після розмови міністр закордонних справ щось запідозрив”, – додав речник.

Він зауважив, що шахрай почав питати про контактні дані, після чого Кемерон припинив спілкування.

Сам Порошенко, коментуючи дзвінок, наголосив, що це  – спецоперація РФ, яку не можна вважати простим розіграшем.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.