У Казахстані заявили, що не видадуть Україні підозрюваних у нападі на журналіста Садикова

Джерело: казахська служба Радіо Свобода

Астана не збирається видавати Києву підозрюваного у замаху на вбивство казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова. Про це заявив голова сенату парламенту Казахстану, Маулен Ашимбаєв. Рішення він пояснив “загальним принципом”.

“Це загалом не щодо цієї ситуації, а загалом принцип: Казахстан не видає своїх громадян іншим державам”, — заявив він.

Ашимбаєв також заявив, що Астана не має відношення до замаху на Садикова, називаючи подібні заяви “провокацією”. Він додав, що генпрокуратура Казахстану включилася до розслідування і утримує зв’язок з українськими колегами.

” У цій ситуації будь-які заяви про те, що Казахстан був зацікавлений в усуненні журналіста, повністю не відповідають реальності і є прямими провокаціями для того, щоб залучити Казахстан до якихось геополітичних ігор”, — додав Ашимбаєв.

Садиков – відомий критик казахської влади. На своєму YouTube-каналі “Басе”, він називав президента Казахстану російською маріонеткою.

18 червня у Шевченківському районі Києва невідомий із пістолетом підбіг до автомобіля, де перебували казахський Айдос Садиков і його дружина. Чоловік вистрілив у журналіста та втік. Наразі журналіст перебуває у глибокій комі.

У справі про замах на вбивство журналіста фігурують двоє людей, їм оголошені підозри. Обидва втекли з України. Один з підозрюваних сам звернувся до органів внутрішніх справ Казахстану. Інший досі в розшуку.

Протягом доби, 1 липня, ЗС РФ зазнали втрат серед особового складу у кількості близько 1280 військових. За понад два роки великої війни втрати в живій силі російської армії наразі становлять 545 090 осіб.

2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибуде до Києва. У межах візиту він проведе зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Як стверджують The Guardian та Financial Times, офіційних заяв про візит поки немає від жодної зі сторін.

Нідерланди дозволили експорт в Україну 24 винищувачів F-16 та семи авіадвигунів до них. Згідно з ліценцією від міністерки зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів, перший літак має надійти “незабаром”.

Сьогодні, 2 липня, відзначається День працівника податкової служби в Україні. Віряни святкують Покладання ризи Пресвятій Богородиці у Влахерні. До Нового року залишилося 182 дні.

2 липня в Україні очікується спека, а місцями дощі з грозами. Температура сягатиме від +29 до +37 градусів.