Через обстріл зруйновано станцію зовнішнього радіаційного моніторингу ЗАЕС

Джерело: МАГАТЕ

На Запорізькій атомній електростанції цього тижня через обстріл і пожежу було зруйновано станцію зовнішнього радіаційного моніторингу. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що це ще більше ускладнило виявлення та вимірювання радіоактивних викидів під час можливої надзвичайної ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Зв’язок зі станцією моніторингу, розташованою приблизно за 16 кілометрів від АЕС, втратили в понеділок удень через обстріли.

Наразі агентство повідомило, що 4 з 14 станцій радіаційного моніторингу повністю втрачені. Деякі інші також іноді не функціонували через пошкодження.

“Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але вона є частиною безперервної ерозії низки заходів безпеки під час війни, що залишається джерелом глибокого занепокоєння”, – зазначив він.

Сполучені Штати незабаром нададуть новий пакет безпекової допомоги Україні на понад 2,3 мільярда доларів. До цього пакету входитимуть ракети для протиповітряної оборони, протитанкова зброя та інші критичні боєприпаси із запасів США. 

В Одесі на вулиці Балківській на пішохідному переході автомобіль збив дівчинку. Рух на дорозі на той момент не регулювався світлофором через відсутність електропостачання.

В Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Другий Західний окружний військовий суд у Москві заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років позбавлення волі.

АТ “Укрзалізниця” поінформувала, що, вивчивши відгуки та досвід залізниць-патнерів, залучили експертів UAnimals, юристів, колег з Мінінфраструктури та вже подали на затвердження зміни стосовно до правил перевезення тварин.